Zupa jabłkowa z rokpolem

3 jabłka, 6 średnich ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, marchew, 3 łyżki śmietany, łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, cukier do smaku, 10 dag sera rokpol, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

1. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.
2. Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchew i ziemniaki, dusić mieszając 5 minut.
3. Wlać bulion warzywny i gotować około 20 minut.
4. Obrać jabłka, pokroić w plasterki i dodać do gotującej się zupy, wraz z sokiem cytrynowym. Gotować 5 minut.
5. Zupę ostudzić, zmiksować, zagrzać, doprawić solą i pieprzem, cukrem, śmietaną, wymieszać.
6. Podając posypać zupę pokruszonym serem rokpol i posiekaną zieloną pietruszką.