Tort szpinakowo-naleśnikowy
Na naleśniki: szklanka mąki, niepełna szklanka mleka, 2 jaja, szczypta soli, łyżka oliwy do smarowania patelni.
Na farsz: 1 kg świeżego szpinaku, 2 mięsiste pomidory, nieduża cebula, 2 ostre marynowane papryczki, 3 łyżki oliwy z oliwek, niepełna szklanka bulionu warzywnego z kostki, 25 dag sera koziego (najlepsza jest rolada), 3 jaja.
1. Zmiksować mąkę z mlekiem i jajami oraz szczyptą soli. Odstawić ciasto na pół godziny. Po upływie tego czasu smarując patelnię oliwą usmażyć 5 grubszych naleśników.
2. Szpinak obrać, umyć, odsączyć z wody możliwie dokładnie, pokroić na drobniejsze kawałki.
3. Pomidory pokroić w kostkę, ostre zaś papryczki w paseczki.
4. Szalotkę posiekać i na rozgrzanej na dużej patelni oliwie zeszklić. Wsypać szpinak i mieszając przez 2 – 3 minuty dusić wszystko razem, po czym dodać papryczki, pomidory i bulion. Wszystko razem gotować dalsze 5 minut, doprawić w tym czasie solą i pieprzem.
5. Do lekko przestudzonej masy szpinakowo-pomidorowej dodać pokrojony w drobną kostkę ser kozi, którego 3 łyżki odłożyć, 3 jaja, wymieszać.
6. Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków, układać warstwami: naleśnik, na nim masa szpinakowa, znów naleśnik, znów masa, do wyczerpania się składników. Wierzch potrawy posypać pozostawionym kozim serem.
7. Piekarnik nagrzać do 200 st C i zapiekać w nim ?tort? 40 minut.