Paprykarz z kurczaka
2 podwójne filety z piersi kurczaka, średnia cebula, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, pół szklanki rosołu drobiowego z kostki, 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc, ew. 3 łyżki wytrawnego białego wina, 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Jeśli potrzeba: sól i pieprz.
1. Wylać na patelnię olej lub oliwę i poddusi cna nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać sproszkowana paprykę i dusić wszystko razem 2 minuty.
2. Filety podzielić na 8 części i lekko rozbić. Podsmażyć kotlety na patelni z cebulą. Odłożyć.
3. Na patelnie wlać rosół i ew. wino i zagotować mieszając, dodać śmietankę i gotować sos, aż zacznie gęstnieć.
4. Do sosu dodać usmażone kotlety i jeszcze raz wszystko zagrzać.
Paprykarz ten najlepiej smakuje z dodatkiem kładzionych klusek.