Makaron z wędzonym łososiem

Opakowanie wędzonego łososia (10 lub 20 dag) lub kawałków łososia sałatkowego, szklanka śmietany 22-proc., sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku, łyżeczka oliwy lub masła, ząbek czosnku, pęczek koperku.
Pół opakowania makaronu wstążki, łyżka oleju, sól.

1. Nastawić wodę z odrobiną oleju i solą.
2. Łososia o ile nie jest rozdrobniony – pokroić w paseczki. Koper posiekać
3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony na kawałki ząbek czosnku i chwilę podgrzewać, po czym wyjąć czosnek zanim zacznie się rumienić.
4. Na patelnię wlać śmietanę podgrzewać doprawiając solą i pieprzem a na koniec dodać posiekany koper.
5. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem przy pomocy dwóch widelców. Na wierzchu poukładać kawałki łososia. Podawać od razu.