Pstrągi po krakowsku
4 średnie pstrągi (po jednym na osobę), 2 cytryny, pęczek zielonej pietruszki, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy i 2 łyżki masła, sól, pieprz, 4 łyżeczki świeżo startego chrzanu.
1. Pstrągi sprawić, odciąć łebki umyć i osuszyć papierową ściereczką.
2. Czosnek rozetrzeć z solą, posmarować nim dokładnie pstrągi, skropić obficie sokiem z jednej cytryny, posypać każdą tuszkę pieprzem, do wnętrza włożyć po gałązce zielonej pietruszki.
3. Usmażyć na rozgrzanej z masłem oliwie.
4. Chrzan zetrzeć, pozostałą cytrynę pokroić w plasterki. Usmażone pstrągi obłożyć startym chrzanem i plasterkami cytryny.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na złoto w 2 łyżkach oliwy.