Zupa rybna z talarkami
(8 porcji)
Karp (lub inna słodkowodna ryba) wagi około 1 kg, 8 szklanek wody, liść laurowy, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 jaja, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, łyżka mąki, łyżka masła, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, sól.
1. Rybę sprawić, oddzielić filety.
2. Roztopić w garnku połowę masła; płetwy, kręgosłup i łeb ryby dodać wraz z posiekaną jedną cebulą oraz odrobinę włoszczyzny, dusić chwilę nie dopuszczając do zrumienienia.
3. Do podduszonych warzyw z częściami ryby dolać wodę i pozostałe warzywa oraz przyprawy i gotować doprawiając solą i mielonym pieprzem do smaku.
4. Mieso ryby zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe masło, jaja, posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę, tartą bułkę oraz mąkę, doprawić do smaku pieprzem i solą. Uformować wałeczki grubości około 2 cm.
5. 2 szklanki zupy wlać do małego garnuszka, kiedy się zagotuje włożyć wałeczki i gotować 15 minut, ostudzić, pokroić w talarki. Zupę przecedzić przez sitko i wlać do pozostałej zupy.
6. Talarki włożyć do wazy lub talerzy, zalać gorącą zupą.