Smak i aromat Francji

Dziś drugi odcinek smaków świata zaczerpnięty z wydawnictwa Reader’s Digest i przypominający kilka zaledwie podstawowych przypraw używanych w kuchni nadsekwańskiej.

Musztarda
Najsłynniejsza, pochodząca z regionu Dijon, ma wyrazisty umiarkowanie ostry smak. Podaje się ją na stół jako dodatek, przyprawia się nią sosy i sałatę.

Oleje orzechowe
Używane jako przyprawy o głębokim smaku, produkowane są z orzechów laskowych, włoskich albo z migdałów. Nie używa się ich do gotowania, bo wysoka temperatura zabija ich smak i aromat. Dodaje się je do octu winnego używanego do sałaty, czasami skrapia się nimi gotowane warzywa.

Pieprz
Ziarna zielonego i różowego pieprzu dodaje się do delikatnych dań, do których zwykły, czarny pieprz byłby zbyt ostry.

Puree z kasztanów
Dodaje się je do sosów, pieczeni i dodatków warzywnych, którym nadaje specyficzny, orzechowy smak.