Zimne nóżki
4 wieprzowe nóżki, wieprzowa mięsista golonka wagi do 1 kg, marchew, pietruszka, 2 cebule, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz mielony
1. Wieprzowe nóżki oraz golonkę dokładnie oczyścić z resztek szczeciny ? najłatwiej to zrobić jednorazową maszynką do golenia. Umyć.
2. Mięso włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, selerem, marchwią i pietruszką oraz cebulą. Zalać 6 szklankami wody. Gotować około godziny, po czym wyjąć włoszczyznę, dodać sól
i jeszcze gotować do zupełnej miękkości. W czasie gotowania płyn powinien w połowie odparować.
3. Wyjąć mięso, a płyn przecedzić i wystudzić.
4. Ostudzone mięso odkroić od kości, pokroić na drobne kawałeczki, połączyć z przecedzonym płynem, w razie potrzeby posolić. Dodać majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować galaretę z przyprawami.
5. Przygotować większą salaterkę lub filiżanki, opłukać je zimną wodą. Nalać galaretę i odstawić w chłodnym miejscu do stężenia.
6. Galaretę wyjąć, zanurzając dno naczynia na kilka sekund w ciepłej wodzie.
Galaretę jada się tradycyjnie z chrzanem, octem, sokiem cytrynowym lub ostrym sosem tatarskim.