Łosoś z sosem fenkułowym
2 duże fenkuły, 4 porcje filetu z łososia, łyżka soku z cytryny,1/4 szklanki białego wina, 2 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki, łyżka ostrej musztardy, 1/2 szklanki śmietany sól, świeżo mielony biały pieprz
1. Fenkuł umyć, osuszyć, odciąć łodyżki a bulwę pokroić w paski.
2. Łososia umyć, osuszyć , posypać solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać winem i 3/4 szklanki wody. Naczynie okryć pergaminem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 15 minut, po czym pergamin zastąpić folią aluminiową a temperaturę zmniejszyć do 80 st. C.
3. Wymieszać masło z mąką, dodać 2 łyżki wywaru spod ryby i zagrzać w rondelku. Dodać musztardę, śmietanę i pokrojone w paski fenkuły. Gotować 8 minut doprawiając solą i pieprzem.
4. Podawać rybę polaną sosem fenkułowym i posiekanymi łodyżkami.