Jaglany deser

25 dag kaszy jaglanej, 2 i 3/4 szklanki mleka, 20 dag suszonej żurawiny, 2 winne jabłka, niepełna szklanka cukru, 5 łyżek masła, 2 jajka, łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, szczypta soli, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy

1. Kaszę umyć, odsączyć, zalać mlekiem, dodać 2 łyżki masła i sól. Gotować 25 minut.
2. Jabłka obrać i pokroić w słupki, żurawinę lekko posiekać, wymieszać razem.
3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i posiekaną skórką pomarańczową.
4. Ubić sztywną pianę z białek.
5. Wymieszać kaszę z utartymi żółtkami i ubitymi białkami.
6. Wysmarować masłem formę do zapiekania, wysypać tartą bułką i wyłożyć warstwę kaszy, na nią jabłka z żurawiną, znów warstwę kaszy, wygładzić wierzch, po czym polać stopionym pozostałym masłem.
7. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec potrawę 35 minut.