Biały krem warzywny
3 ziemniaki, ? kalafiora, cebula, 2 kalarepki, 2 pietruszki, marchew, ? selera, por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki , 2 gałązki świeżego tymianku, ? szklanki śmietany, łyżka masła, sól, pieprz
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na maleńkie różyczki; marchew, pietruszkę, seler i kalarepki po obraniu pokroić w kostkę, pora pokroić w talarki.
2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle, dodać pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażyć razem 5 minut.
3. Do podduszonych warzyw wlać 6 szklanek wody i gotować 10 minut.
4. Dodać pokrojona kalarepkę kalafior, dodać gałązki tymianku i gotować kolejne 10 minut. Lekko ostudzić zupę, po czym zmiksować, doprawić pieprzem, solą i śmietaną.
Podawać zupę krem posypaną siekanym szczypiorkiem i koperkiem.