Wołowina z kurkami
50 dag wołowiny bez kości, łyżka mąki, cebula, 25 dag kurek (świeżych lub mrożonych), ? szklanki pokrojonej w kostkę słoniny, 1/2 szklanki śmietany, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, mielona słodka papryka
1. Wołowinę umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę wielkości ? pudełka zapałek. Oprószyć przyprawami (sól, pieprz, mielona papryka), lekko posypać mąką.
2. Rozgrzać silnie oliwę, zrumienić na niej mięso, skropić wodą i dusić pod przykryciem aż stanie się miękkie.
3. Cebulę pokroić w kostkę, kurki grubo posiekać.
4. Słoninę wrzucić na patelnię, kiedy zacznie się topić dodać cebulę i kurki. Kiedy wszystko się podsmaży dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.
5. Podsmażone kurki ze słoniną wymieszać ze śmietaną dodać wszystko razem do mięsa i chwilę jeszcze gotować doprawiając w miarę potrzeby solą i pieprzem.
Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami z wody.
Komentarze
Nie tak dawno przeczytałam w ,,Polityce pański artykuł o potrawie z głowy barana. Jadłam takie danie przyrządzone przez mojego przyjaciela.Widok ugotowanego oka jest delikatnie mówiąc nieestetyczny.Ale on zjadł ja bez zmrużenia oka.Zjadłam resztę dania.W sierpniu zamierzam kupić tuszę baranią i znowu przygotować głowę baranią. Odpowiednio doprawiona pycha.
Zazdroszczę, ja bym nnie znalazł wśród przyjaciół wspólnika do takiej uczty. Smacznego!