Spaghetti ze szpinakiem
3/4 paczki spaghetti, 50 dag świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach, 20 dag gorgonzoli lub rokpolu, 1/2 szklanki śmietanki 12-proc., 5 łyżek siekanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Szpinak świeży oczyścić i osączyć, mrożony rozmrozić i także osączyć z nadmiaru wody.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak i pod pokrywką grzać na wolnym ogniu około 4 minuty, aż listki zmiękną.
3. Do szpinaku dodać śmietanę, doprawić posiekanym czosnkiem i solą oraz pieprzem i wymieszać, dodać pokojony w kostkę ser i krótko zagotować.
4. Uprażyć orzechy na suchej patelni i dodać do sosu.
5. Ugotować spaghetti zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzić, dodać do sosu i wymieszać przy pomocy dwóch widelców.