Udka w pysznym sosie

4 mięsiste udka kurczęce, 4 łyżki klarowanego masła, spora cebula, szklanka bulionu cielęcego z kostki, 5 – 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki dobrego keczupu, 2 łyżki cukru, 10 suszonych śliwek bez pestek, łyżeczka octu winnego, 1/2 szklanki powideł śliwkowych, sól, słodka mielona papryka, ew. vegeta, łyżka oleju

1. Umyte i osuszone kuchennym papierowym ręcznikiem udka posypać solą, vegetą i papryką, obsmażyć na 3 łyżkach masła z obu stron na rumiano.
2. Przygotować sos: posiekać cebulę, zeszklić na pozostałej łyżce masła dodać koncentrat, keczup, powidła, śliwki oraz ocet winny, doprawić cukrem i solą starannie sos wymieszać dodając bulion, zagotować.
3. Podsmażone udka ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, zalać sosem. Przykryć pokrywką. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.