Placek drożdżowy dla cukrzyków
1 kg i szklanka mąki, 5 jaj, 10 dag drożdży, szklanka ciepłego mleka, 1,5 szklanki fruktozy, kostka masła, opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli olejku waniliowego
Na kruszonkę: szklanka mąki, 1/2 szklanki fruktozy, pół kostki masła
1. Drożdże pokruszyć, wsypać do garnuszka z ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżeczki fruktozy i odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, pozostałą fruktozę i 6 całych jajek oraz aromaty. Dobrze wyrobić dodają stopniowo do ciasta rozpuszczone masło.
3. Kiedy ciasto odchodzi od ręki odstawić je w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło.
4. Kiedy wyrośnie jeszcze raz wyrobić dodając ewentualnie nieco bakalii. Umieścić ciasto w posmarowanych lekko tłuszczem foremkach napełniając je do połowy wysokości.
5. Przygotować kruszonkę: w miseczce umieścić mąkę, fruktozę i rozpuszczone gorące masło, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i odstawić, aby jeszcze raz wyrosło.
6. Piec w temperaturze 180 st. C około 30 minut, najlepiej jednak spróbować patyczkiem, czy nie jest zbyt wilgotne w środku.