Polędwiczki z rozmarynem

1 kg polędwiczek, szklanka czerwonego wina,6 ząbków czosnku, spora szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 spore gałązki świeżego rozmarynu, 3 łyżki oleju, 3 łyżki masła

1. Polędwiczki pokrojone w grube, dwucentymetrowe plastry, ułożyć na głębokim półmisku. Posypać pieprzem i solą.
2. Wino wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ziołami prowansalskimi i igiełkami z jednej gałązki rozmarynu.
3. Zalać marynatą plastry polędwicy, okryć półmisek folią do żywności i wstawić na noc do lodówki.
4. Następnego dnia wyjęte z marynaty mięso obsmażyć na oleju z obu stron, przełożyć do brytfanny, dodać gałązkę rozmarynu, masło, pozostałą marynatę, dusić w piekarniku około 30 minut, w razie potrzeby dolewając po trochu wody.