Zupa krem z porów
4 duże pory, 6 łyżek oleju z pestek winogron, 2 marchwie, 1/2 łyżeczki pokrojonego drobno świeżego imbiru lub tyleż mielonego, 6 szklanek wywaru warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz, 2/3 szklanki dobrej, gęstej śmietany, ? szklanki płatków migdałowych
1. Pory oczyścić, odkroić białą i bardzo jasno zieloną część, marchew obrać, oba warzywa pokroić w cienkie plasterki.
2. Rozgrzać w garnku olej, poddusić na nim pory i marchwie, wlać wywar, dodać imbir i gotować 30 minut.
3. Zmiksować dokładnie po lekkim przestudzeniu, dodać śmietanę, sól, pieprz i podgrzać.
4. Migdały uprażyć na suchej patelni ; podawać każdą porcję posypując płatkami migdałowymi.