Jogurtowiec z brzoskwiniami
2 duże opakowania gęstego jogurty (najlepiej greckiego lub bałkańskiego), 2 opakowania budyniu waniliowego, 5 jaj, szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, opakowanie biszkopcików (najlepiej okrągłych), 6 – 8 połówek brzoskwiń z puszki
Do posypania: cukier puder
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
2. Zmiksować żółtka z olejem i proszkiem budyniowym na jednorodną masę. Dodać jogurty naturalne i znów lekko zmiksować. Dodać na koniec pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
3. Osączone brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do ciasta, znów lekko wymieszać.
4. Podłużną formę do ciast (25×35 cm) wyłożyć papierem do wypieków , na dnie ułożyć dość ciasno biszkopciki, na koniec przelać do niej ciasto.
4. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec około godziny. Zbadać patyczkiem: jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
5. Upieczone i ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.