Kremówka

Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki (30 dag), 25 dag masła, łyżka octu, 1/3 szklanki wody, łyżka masła do posmarowania blaszek
Do nasączenia placków: 2 łyżki wódki,
Na krem: 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, kilka kropel olejku waniliowego, 10 dag masła
Do posypania: 2 łyżki cukru pudru

1. Posiekać mąkę z masłem, dodać łyżkę octu oraz 1/3 szklanki wody. Zagnieść ciasto. Podzielić na połowy, rozwałkować, ułożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach posmarowanych masłem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku każdą 30 minut. Ostudzić placki.
2. Zmiksować 1/2 szklanki mleka, 3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej .
3. Zagotować pozostałe mleko, wlać masę jajeczną, dodać zapach waniliowy, gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić z ognia, poczekać chwilę, dodać masło do jeszcze gorącej masy, wymieszać, aż się rozpuści.
4. Placki pokropić wódką połączoną z 2 łyżkami wody. Posmarować masą jeden placek, rozsmarowując ją po całej powierzchni, nakryć drugim, docisnąć.
Kiedy kremówka dokładnie ostygnie posypać cukrem pudrem i pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości kawałki.