Ciasto z razowca
Czubata szklanka startego lub zmielonego i przesianego razowca, 1/3 szklanki bułki tartej, 7 jajek, 4 łyżki masła, szklanka cukru, 15 dag rodzynek, 5 łyżek posiekanych lekko orzechów włoskich lub laskowych, łyżka mąki pszennej, szczypta cyn amonu, szczypta tłuczonych goździków, niewielka szczypta soli,3 łyżki cukru pudru do posypania, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do wysypania formy
1. Rodzynki umyć, osuszyć i obsypać mąką.
2. Zmiksować żółtka z cukrem i masłem, dodać razowiec i tartą bułkę, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.
3. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ostrożnie do ciasta.
4. Formę do pieczenia posmarować masłem, wysypać tartą bułką i przełożyć do niej ciasto.
5. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec ciasto godzinę.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.