Naleśniki po meksykańsku
Na naleśniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, szczypta soli, szklanka mleka i 2 – 3 łyżki gazowanej wody mineralnej
Na farsz: 3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, małą puszeczka konserwowej kukurydzy, ok.40 – 50 dag mielonego mięsa ( może być z indyka), czerwona i zielona papryka, duży mięsisty pomidor, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, do smaku pół pokruszonej kostki rosołowej, po szczypcie oregano, chili, pieprzu, kilka łyżek gęstego jogurtu lub gęstej śmietany
1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 minut, po czym usmażyć na teflonowej patelni cienkie naleśniki.
2. Na oleju podsmażyć posiekana cebulę, dodać mięso i chwilę smażyć. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i doprawić kostka rosołową. Dusić 5 minut.
3. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojony w kostkę pomidor, odsączoną i przepłukaną przegotowaną wodą fasolę, odsączoną kukurydzę, przyprawy, doprawić koncentratem pomidorowym. Dusić 3 – 4 minuty.
4. Na jednej połowie naleśnika układać po trochu farszu, nakrywać drugą połową naleśnika. Można zagrzać na patelni z odrobiną oleju lub oliwy.
Podawać z porcją jogurtu lub śmietany.