Risotto z gorgonzolą i gruszką wg Tessy

50 dag ryżu arborio, 2 niezbyt dojrzałe gruszki, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki oliwy, kieliszek białego wina, 6 szklanek gorącego bulionu (najlepiej z kury), 20 dag sera gorgonzola, świeżo zmielony pieprz

1. Jedną gruszkę (razem ze skórką) pokroić w małe kawałki i usmażyć na połowie masła.
2. Cebulę i drugą gruszkę obrać, cienko pokroić i podsmażyć w garnku o grubym dnie na reszcie masła z oliwą.
3. Dodać suchy ryż i dalej podsmażać przez parę minut. Podlać winem i ciągle mieszając odparować płyn. Następnie, ciągle mieszając, dodawać porcjami gorący bulion (gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta – wlewać następną).
4. Kiedy ryż jest miękki, po ok. 20 min, dodać pokrojoną w kawałki gorgonzolę i podsmażoną gruszkę, wymieszać dokładnie, przyprawić pieprzem i podać.