Kurczak po węgiersku
Kurczak (do 1, 5 kg), 5 łyżek oliwy, 5 dag wędzonego boczku, 3 łyżki przecieru pomidorowego, cebula, strąk papryki, pomidor, kostka bulionu z kury, słodka papryka w proszku, 1- 2 strączki pepperoncino, sól
1. Kurczaka umyć, pokroić w kawałki, osuszyć i posolić.
2. Rozgrzać tłuszcz na patelni i szybko obsmażyć kawałki mięsa na ostrym ogniu, aby się przyrumieniły.
3. Przełożyć usmażone kawałki kurczaka do rondla, a do tłuszczu na patelni wsypać pokrojony w kostkę boczek, wytopić trochę, potem dodać i zrumienić drobno posiekaną cebulę.
4. Zawartość patelni skropić wodą, wsypać paprykę w proszku, a następnie pokrojone drobno: strąk papryki i pomidora. Dodać przecier. Podlać minimalnie bulionem, posolić, dosypać pokruszoną ostrą paprykę, zamieszać, zagotować sos.
5. Zalać sosem znajdujące się w rondlu kawałki usmażonego kurczaka.
4. Dusić pod przykryciem kilka minut, uzupełniając bulionem, aż kurczak zmięknie. Podawać z makaronem.