Orzechowy placek z wiśniami

12 dag masła, 1,5 szklanki mąki, płaska szklanka cukru pudru, 1/2 łyżki cynamonu, szczypta soli
Na wierzch: 2 białka, 3 łyżki cukru pudru, 12 dag mielonych orzechów laskowych
Do dekoracji wierzchu: szklanka osączonych wiśni mrożonych lub z kompotu, 4 łyżki cukru pudru

1. Zmiksować mąkę z jajkiem, masłem i cukrem oraz szczyptą soli i cynamonu. Wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować wyłożyć nim dno oraz na centymetr wysokości boki tortownicy.
3. Ubić białka z cukrem, wymieszać z mielonymi orzechami.
4. Posmarować ciasto masą białkowo – orzechową, poukładać na wierzchu wiśnie.
5. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec ciasto 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec dalsze 20 minut.
6. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.