Pieczeń wieprzowa z owocami i piwem
Ok. 1 kg szynki wieprzowej, cebula, cytryna, szklanka jasnego piwa, 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 3 łyżki suszonych żurawin, 3 gruszki, 2 gałązki świeżego tymianku, sól, pieprz
1. Oberwać listki tymianku, wymieszać z pieprzem i solą, natrzeć umyte mięso, najlepiej zesznurować nadając szynce ładny, podłużny kształt.
2. Cebulę posiekać. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso, obsmażyć.
3. Ułożyć na mięsie pozostałe łodyżki tymianku, dodać cebulę i piwo i w piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec 60 minut, polewając sosem spod mięsa.
4. Skórkę cytrynową skroić cienko i pokroić w paseczki.
5. Gruszki obrać, pokroić na połówki wydrążając gniazda nasienne. Skrapiać, w miarę obierania, sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.
6. Ułożyć gruszki obok mięsa, posypać żurawinami i skórką cytrynową, polać sosem spod mięsa i piec mięso jeszcze 30 minut, przewróciwszy je na drugą stronę.
Podawać mięso pokrojone w plastry z porcjami gruszek i żurawin.