Zrazy wołowe z grzybami
Ok. 50 dag mięsa wołowego bez kości (najlepiej rostbefu), łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka klarowanego masła, 3 kapelusze suszonych borowików lub maślaków, ew. kostka rosołu wołowego (wtedy mniej soli)
1. Mięso pokroić na plastry grubości około 1 – 1,5 cm, rozbić formując tłuczkiem okrągłe lub owalne zrazy. Posypać je solą, pieprzem i mąką.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać klarowane masło, podsmażyć zrazy z obu stron na rumiano, dodać pół szklanki wody i jeśli zrazy nie zostały zbyt mocno posolone – pokruszoną kostkę rosołową oraz pokruszone grzyby. Na małym ogniu dusić do miękkości. Gdyby wyparowało zbyt wiele sosu dolewać w czasie duszenia po trochu wody.
Podawać z kaszą gryczaną lub perłową ugotowaną na sypko.