Papryka zapiekana z serami
8 różnokolorowych papryk, 6 łyżek oliwy, 20 dag mozzarelli, 25 dag jakiegokolwiek sera wędzonego, sól, pieprz
Do posypania potrawy: 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1. Papryki umyć, osuszyć, poprzekrawać na połówki, usunąć gniazda nasienne, posmarować papryki oliwą i ułoży ć stroną przekrojoną do dołu na wyłożonej pergaminem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 10 minut.
2. Sery pokroić w plasterki.
3. Wyjęte z piekarnika papryki odwrócić przekrojem do góry, nałożyć do strąków sery i zapiekać w piekarniku dalsze 12 minut.
4. W czasie pieczenia papryk uprażyć słonecznik na suchej patelni.
5. Gotowe papryki po wyjęciu z piekarnika posypać nasionami słonecznika i zieloną pietruszką.
Potrawę można podać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami.