Orientalne mielone kulki

50 dag karkówki wieprzowej, 5 dag mielonych orzechów włoskich, jajko, sól, pieprz
Do panierowania: 2 łyżki krupczatki
Do smażenia: szklanka oleju

1. Karkówkę pokroić na nieduże kawałeczki, zemleć w maszynce do mięsa.
2. Do mielonego dodać mielone orzechy, wymieszać i jeszcze raz zmielić masę mięsno – orzechową, dzięki czemu będzie zarówno gładka jak doskonale wymieszana.
3. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w krupczatce.
4. W głębszej niezbyt wielkiej patelni rozgrzać silnie olej i partiami smażyć kuleczki starając się, aby możliwie szybko obsmażały się ze wszystkich stron, najlepiej ostrożnie mieszać i po 5 minutach każdą porcję wyjmować na kuchenną ściereczkę papierową aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z pikantną sałatką warzywną lub sałatą z winegretem.