Filet kurczęcy po prowansalsku
4 pojedyncze filety z kurczaka, 6 łyżek oliwy z oliwek, ząbek czosnku, łyżeczka soku cytrynowego, 2 czerwone papryki, po strąku żółtej i zielonej papryki, 50 dag pomidorków koktajlowych, 3/4 szklanki oliwek, po połowie czarnych i zielonych, sól pieprz, płaska łyżka ziół prowansalskich
1. Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać 5 łyżek oliwy, sok cytrynowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Posmarować marynatą filety z kurczaka i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
2. Posmarować pozostałą oliwą dno brytfanny, ułożyć pokrojoną na cienkie paski papryką, oprószyć ziołami prowansalskimi oraz solą.
3. Na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej, bez tłuszczu, podsmażyć mięso wyjęte z marynaty i smażyć z każdej strony 5 minut.
4. Usmażone mięso ułożyć na warstwie papryki, polać marynatą, a gdyby jej było zbyt mało wlać kilka łyżek wody i w nagrzanym uprzednio do 190 st. C piekarniku piec potrawę 20 minut.
5. Dodać pomidorki koktajlowe, wymieszać z pokrojoną, podpieczoną już papryką i znów piec 10 minut.
6. Na koniec dodać do potrawy oliwki i jeszcze chwile podgrzewać, aby stały się ciepłe.
Można podać z podgrzanym pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.