Karkówka z tymiankiem i marchewką
Ok. 50 dag chudej karkówki, 3 średnie marchwie, 10 suszonych pomidorów, przyprawowa kostka mięsna, łyżka suszonego tymianku lub 2 łyżki posiekanego świeżego, pieprz ziołowy, 3 łyżki mąki, 3 łyżki oleju, szczypta vegety
1. Pokroić mięso na 4 plastry, każdy rozbić tłuczkiem, posypać vegetą i pieprzem, lekko oprószyć łyżką mąki, obsmażyć na oleju na patelni, po czym przełożyć z częścią tłuszczu do rondla.
2. Obrane marchwie pokroić w plasterki i dodać do garnka razem z 1/2 szklanki gorącej wody i dusić wszystko razem ok.15 minut.
3.Suszone pomidory poprzekrawać na połówki i dodać wraz z pokruszoną przyprawową kostką mięsną do garnka. Dusić 40 minut.
4. Wymieszać w 1/2 szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki, wlać do mięsa, dodać tymianek i dusić jeszcze około 7 minut.
Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną.
Komentarze
Panie Piotrze,
Piec w ilu stopniach i czy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym czy bez przykrycia? Pytam bo właśnie piekę i nie jestem pewien
Ryszard
Panie Ryszardzie, przepraszam za spóźnioną odpowiedź ale starałem się zareagować wczoraj lecz komputer czyli nieludzka maszyna uniemożliwiał kontakt.
Piec kacze udka należy w 170 st. C, a w drugiej fazie czyli już z wisniami w 180 st. C. I oczywiście bez przykrycia. Mam nadzieję, że się udało i bez podpowiedzi.
Smacznego!