Tarta cebulowa
Na ciasto: 25 dag mąki krupczatki (szklanka i 1/3 szklanki), żółtko, 125 g masła, sól, 50 ml wody
Na farsz: 6 średnich cebul, 40 dag pieczarek, 2 jaja, szklanka śmietany 18- proc., 20 dag startego miękkiego żółtego sera, pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa do smaku, olej lub oliwa do smażenia cebuli
1. Zagnieść ciasto: przesiekać zimne masło z mąką, dodać żółtko, wodę, sól i dość szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć co najmniej na 30 minut do lodówki.
2. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim średnią formę do tart. Nakryć ciasto folią aluminiową i wsypać kilka garści grochu lub fasoli (jak wiadomo wtedy tarta upiecze się ładnie, z płaskim dnem).Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku około 15 minut. Zdjąć folię z ziarnami i dopiec jeszcze 5 minut.
3. Przygotować farsz: pokroić cebule w piórka i na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać sól, cukier i pieprz do smaku. Smażyć do zrumienienia.
4. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli, wymieszać, smażyć razem jeszcze około 10 minut.
5. Usmażoną cebulę z pieczarkami rozłożyć na upieczonym spodzie. W garnuszku wymieszać mikserem jajka, śmietanę i utarty ser, doprawić gałką i pieprzem. Zalać mieszanką wierzch tarty.
6. Zapiekać tartę 30 minut.