Kacze piersi na niedzielę

4 pojedyncze kacze piersi, 4 średnie pomarańcze, 1/2 cytryny, 3 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, kieliszeczek likieru pomarańczowego lub pomarańczówki, sól

1. Piersi kacze umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skórkę ponacinać (najlepiej żyletką) niezbyt głęboko w kratkę.
2. Przygotować marynatę: wymieszać sok cytrynowy z sokiem z 2 pomarańcz ,dodać miód. Do marynaty włożyć kacze piersi i pozostawić na co najmniej godzinę.
3. Pozostałe 2 pomarańcze dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plastry.
4. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie około 20 minut. Powinny być koloru karmelu.
5. Do smażonych piersi dodać marynatę i likier lub pomarańczówkę i dusić razem około 40 minut. Pod koniec dodać pokrojone na plastry pomarańcze.
6. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je wraz z plastrami pomarańczy, odłożyć w ciepłe miejsce. Sos gotować do zgęstnienia.