Karp pikantnie zapiekany
Ok. 1 kg filetów a karpia, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów w soku, po 1/2 łyżeczki chili w proszku i suszonego oregano, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki oleju
1. Filety umyć, osuszyć, pokroić w paski szerokości ok.5 cm, oprószyć solą, pieprzem, posypać mąką i podsmażyć na oleju na złocisto.
2. Wymieszać pomidory z puszki z chili, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
3. Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 40 minut.
Podawać z ryżem.
Komentarze
tak badzo chodziły za mną „żelazne pyzy” mojej mamy, toteż bardzo się ucieszyłam, że znalazłam przepis na kartacze i postanowiłam je przyrządzić, wszystko wyszło wspaniale, gdyby nie to że większa część rozleciała się w wodzie, coś zrobiłam źle. Starałam sie nie przerywać wrzenia wody, ale może za dużo włożyłam do garnka, a może nie powinnam mieszać łyżką, nie wiem, a może należało dodać jajko do ciasta?
Tu się jajka nie dodaje poza tym do farszu. Ale nie należy też mieszać łyżką i wrzaucać naraz zbyt dużo kartaczy. Warto też zrobić próbę z jednym kartaczem i jeśli się rozpada to dodać do ciasta odrobinę mąki kartoflanej. Powinno wyjść!
Smacznego.