Ptysie z bitą śmietaną

Szklanka wody ,8 dag masła, szczypta soli, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka
Na nadzienie: szklanka słodkiej śmietanki 30- proc., śmietan-fix, cukier puder do śmietanki (według smaku) i do posypania, cukier waniliowy

1. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
2. Do wrzącej wsypać przesianą przez sito mąkę i energicznie mieszając połączyć bez grudek. Jeszcze chwilę ucierać po zestawieniu z ognia. Odstawić do wystudzenia.
3. Do ciepłego, ale już nie gorącego ciasta dodać jajka oraz proszek do pieczenia i starannie zmiksować ręcznym mikserem.
4. Szprycą lub przy pomocy łyżki nakładać z ciasta kulki wielkości małych jabłek na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
5. Piec w temperaturze 200 st. C około 30 minut. Ptysie powinny być rumiane.
6. Przygotować nadzienie: śmietankę – najpierw ubijać chwilę samą, potem dokończyć ubijanie po dodaniu śmietan?fixu i cukru waniliowego. Pod koniec dodać do smaku cukier puder i wymieszać.
7. Ostudzone ptysie przekrawać na połowy i nadziewać śmietanką.
Uwaga. Do śmietanki można dodać nieco likieru adwokat lub kilka kropel cytrynowego soku.