Brokuły zapiekane
2 brokuły, puszka (45 dag ) konserwowej kukurydzy, 10 dag szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego chudego boczku, 2 szklanki startego na grubej tarce sera żółtego,1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
Na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
1. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje wlewać powoli mleko i energicznie mieszać. Gotować beszamel mieszając, aż zacznie gęstnieć, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Brokuły podzielone na małe różyczki zalać lekko osoloną wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, po czym odsączyć. Kukurydzę odsączyć. Szynkę lub boczek pokroić w małe prostokąciki. Oliwki pokroić na krążki.
3. W żaroodpornym naczyniu układać różyczki brokułów, na nich rozsypać kukurydzę, pokrojoną szynkę i oliwki.
4. Potrawę zalać beszamelem i obficie posypać startym serem.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec do momentu, kiedy wierzch sera się zrumieni.