Amerykańskie naleśniki (pancakes)
Szklanka mąki, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody, łyżka cukru, szklanka maślanki, jajko, szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki masła
Jako dodatek: konfitura lub gęsty owocowy sok albo rozmrożone i zmiksowane maliny z łyżeczką cukru
1. Rozpuścić 2 łyżki masła, odstawić do wystudzenia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cukier i sól umieścić w wysokim naczyniu, dodać maślankę, rozpuszczone masło i jajko. Zmiksować lub starannie wymieszać. Odstawić na godzinę.
3. Smarować lekko masłem teflonową patelnię i smażyć placuszki wielkości połowy dłoni.
Podawać na gorąco z dodatkiem konfitury, soku lub rozmrożonych i zmiksowanych malin.