Ciasto malinowo-czekoladowe
Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy manny, 2/3 szklanki mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2, 5 łyżki masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 10 dag gorzkiej czekolady, łyżka ciemnego kakao
Do nasączenia:3 łyżki cukru, 1, 5 łyżki masła, gałązka mięty,
Do przybrania wierzchu ciasta: szklanka konfitury malinowek, 40 dag świeżych malin, sok z ? cytryny, 2 łyżki cukru-pudru
Do posmarowania tortownicy: łyżeczka masła
1. Czekoladę połamać, dodać masło i roztopić w kuchence mikrofalowej lub wstawić naczynie do większego naczynia z gorącą wodą.
2. Ubić mikserem jaja z cukrem pudrem i ubijając dodawać do puszystej masy kaszę mannę, migdały i proszek do pieczenia.
3. Do ciasta wlać, mieszając, roztopioną letnią czekoladę, dodać kakao i starannie wymieszać.
4. Tortownicę posmarować starannie masłem, wlać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 st. C, po czym wystudzić.
5. Przygotować syrop: zagotować ? szklanki wody z cukrem i masłem oraz gałązką mięty. Ostudzić.
6. Syropem nasączyć ostudzone ciasto.
7. 2/3 malin rozetrzeć z konfiturą, doprawić sokiem cytrynowymi cukrem pudrem, posmarować masą upieczone ciasto, przybrać pozostałymi malinami. Schłodzić.