Kurczak w sosie pomidorowo-pieczarkowym
2 podwójne filety z piersi kurczęcej, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 dymki, 4 pomidory, 20 dag pieczarek, ? szklanki gęstej śmietany, najlepiej 22-proc., łyżka mąki, sól, pieprz
1. Filety poprzekrawać na połowy, rozbić na cienkie płaty, posypać pieprzem i solą i odstawić na pół godziny.
2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać mieloną paprykę, usmażyć przygotowane mięso z obu stron i odłożyć je w ciepłe miejsce.
3. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na patelnię, na której pozostał tłuszcz od smażenia mięsa, smażyć 4 minuty
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno, dodać do patelni z pieczarkami, zagotować.
5. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do pieczarek z pomidorami, 3 minuty gotować, doprawić pieprzem i solą.
Sosem polać mięso i od razu podawać.