Śledź w jabłkach
Ok.70 dag solonych śledzi, szklanka mleka, 4 winne jabłka,2 łyżki oleju,2 łyżki koncentratu pomidorowego, majeranek, cukier i sok cytrynowy do smaku,1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz. Do przybrania: kilka plasterków cytryny i gałązki zielonej pietruszki
1.Zalać śledzie zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Po wyjęciu, sprawić, zdjąć skórkę, odfiletować i zalać mlekiem .Pozostawić na 2 godziny.
2.Rozgrzać w garnuszku olej, dodać obrane i pokrojone na cząstki jabłka ,a kiedy zaczną się rozgotowywać dodać majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy, sól, pieprz i ostrą paprykę, wymieszać i jeszcze chwilę dusić ,dodać koncentrat i cukier, zagotować.
3.Filety wyjęte z mleka pokroić w ukośne kawałki, ułożyć na półmisku, na wierzchu ułożyć schłodzone jabłka, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podając udekorować plasterkami cytryny i zielonej pietruszki.