Ryba w ananasach
Ok. 70 dag filetów a białej morskiej ryby, 3 łyżki mąki, 5 łyżek oleju, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, 2 cebule, 8 plastrów ananasa z puszki, 5 łyżek siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki startego ostrego żółtego sera, pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
1. Umyte i osuszone kuchennym papierowym ręcznikiem filety oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i obsypać mąką. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoto. Odłożyć w ciepłe miejsce.
2. Ananasy wyjęte z puszki pokroić w drobną kostkę.
3. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na pozostałym od smażenia ryby tłuszczu, dodać pokrojone ananasy, zieloną pietruszkę i grubo mielony pieprz. Dusić wszystko razem 5 minut.
4. Sosem polać usmażone filety, posypać startym serem i podawać.