Sernik z likierem

110 g herbatników, najlepiej owsianych, 2 łyżki stopionego masła, 3 łyżki posiekanych, podsmażonych na suchej patelni orzechów laskowych, 25 dag serka mascarpone, 20 dag nietłustego twarogu, pół tabliczki ciemnej czekolady (75% kakao), 2 duże jajka, 3 łyżki likieru kakaowego, 4 łyżki cukru pudru, ewentualni garść rodzynek.
Do przybrania:ew. 10 dag całych orzechów laskowych i100 g utartej na tarce ciemnej czekolady

1. Dokładnie pokruszyć herbatniki wałkiem na desce lub stolnicy. Dodać posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i piec 20 min. W temperaturze 200°. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto.
2. Rozpuścić czekoladę kubeczku nad garnkiem z wrzącą wodą lub w kuchence mikrofalowej..
3. Przełożyć serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzeć składniki mikserem na gładko. Do masy dodać jajka i cukier, następnie całość jeszcze raz zmiksować. Gdy masa jest jednolita dodać roztopioną czekoladę i likier oraz ew. rodzynki i orzechy laskowe. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
4. Ciasto piec ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi.