Krem warzywny
30 dag mrożonej mieszanki warzywnej (?zupy? lub po prostu w włoszczyzny), 4 szklanki wywaru z mięsa albo rosołu z kostki, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12-proc, 2 łyżki mąki, żółtko, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, siekana zielona pietruszka
Jako dodatek: grzanki z bułki
1. Warzywa wrzucić do wrzącego wywaru i gotować do miękkości.
2. Po lekkim wystudzeniu zupy wlać mleko, dokładnie zmiksować, zagotować.
3. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać do zupy i jeszcze raz zagotować.
4. Zupę doprawić śmietanką wymieszaną z żółtkiem, silnie podgrzać, ale już nie gotować.
Krem warzywny podawać posypany siekaną zieloną pietruszką dodatkiem grzanek z bułki.