Żur z grzybami
Centymetrowy plaster chudego wędzonego boczku, 2 szklanki żurku z butelki, średnia pietruszka, 20-30 dag wieprzowej kiełbasy, ? szklanki śmietany 30-proc., 4 suszone prawdziwki, 6 sporych ziemniaków, sól, pieprz
1. Namoczyć w przeddzień suszone grzyby, następnego dnia ugotować je w wodzie w której się moczyły, odcedzić, pokroić w cienkie paseczki. WAywar zredukować do kilku łyżek.
2. Ugotować w lekko osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzić.
3. Boczek zalać wodą, dodać obraną pietruszkę i ugotować wszystko do miękkości. 4. Mięso i pietruszkę wyjąć, do wywaru dodać żur, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
5. Zupę doprawić śmietaną, dodać pokrojony boczek i kiełbasę, ugotowane ziemniaki i grzyby oraz zredukowany wywar grzybowy. Zagotować zupę i podawać