Tort gołąbkowy

Duża główka włoskiej kapusty, 4 szklanki bulionu, 75 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 15 łyżek ryżu (15 dag) 2 cebule, 4 łyżki oleju, jajko, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz, sól

1. Kapustę włoską oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do wrzącego w garnku bulionu, wycięciem po głąbie do dołu. Gotować na małym ogniu, aż liście będą miękkie, wyjąć kapustę i pooddzielać poszczególne liście. Czynność tę powtarzać, aż wszystkie liście będą miękkie. Ułożyć je płasko na dużej desce lub stolnicy.
2. Ugotować ryż na wpół miękko, odcedzić.
3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju.
4. Wymieszać ryż, mięso, jajko, podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
5. Okrągłe naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć warstwę liści kapuścianych, na nich równą warstwą farsz mięsno – ryżowy, znów liście, znów farsz i tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinny być liście.
6. Wierzch skropić pozostałym olejem, wlać bulion pozostały po gotowaniu kapusty.
7. Zapiekać potrawę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podawać wyłożoną jak tort na głęboki półmisek. Kroić jak tort.