Zupa z porów z łososiem
Cebula, 6 ziemniaków, duży por, 2 łyżki masła, 3 szklanki rosołu drobiowego z kostki, 20 dag śmietankowego serka topionego, sól, pieprz, 10 dag wędzonego łososia, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 gałązki koperku
1. Oczyścić cebulę, ziemniaki i pora. Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę pora w talarki.
2. Zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i pora, chwilę smażyć razem.
3. Do podsmażonych warzyw wlać rosół i gotować 20 minut. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem.
4. Do zmiksowanej zupy dodać serek i podgrzewając doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić zupę solą i pieprzem.
5. Podając zupę każdą porcję przybrać kleksem śmietany i plasterkiem wędzonego łososia.