Faworki Pani Zofii

2 szklanki mąki tortowej, 4 żółtka, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu i tyle śmietany, ile będzie trzeba, aby powstało elastyczne ciasto
Do smażenia: 3 kostki smalcu
Do posypania: kilka łyżek cukru pudru

1. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto dodając po trochu śmietanę.
2. Gotowe ciasto wybijać nawet do kwadransa wałkiem, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza.
3. Odstawić szczelnie okryte ciasto aby odpoczęło, po czym cieniutko wałkować po kawałku, wycinać paski, najlepiej tzw. radełkiem, przewijać paski ciasta przez wycięty w środku faworka otwór.
4. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złocisto, wyjmować na kuchenny papierowy ręcznik, po chwili układać na półmisku i posypywać przez sitko cukrem pudrem.