Kokosanki
50 dag cukru pudru, 6 białek, 1/2 szklanki wody, 25 dag wiórków kokosowych, 2/3 szklanki tartej bułki, 2/3 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
Do posmarowania papieru do wypieków: łyżeczka oliwy
1. W naczyniu ustawionym nad parującym garnkiem z gotującą się wodą ubić: białka, cukier puder i wodę.
2. Kiedy piana wyraźnie zgęstnieje, dodać mąkę, wiórki kokosowe i tartą bułkę, wymieszać dokładnie lecz ostrożnie.
3. Wysmarować oliwą arkusz papieru do wypieków, poukładać łyżeczką niewielkie kopczyki ciasta.
4. Piec w temperaturze 170 st. około godziny, spróbować, jeśli nie są jeszcze gotowe w środku-piec trochę dłużej. Powinny być lekko zrumienione na wierzchu.
Ciastka pozostają długo świeże, można je przechowywać.