Smażona sałatka
15 małych młodych ziemniaków, pęczek dymki, 2 ząbki czosnku, pół szklanki obranych ze skórki migdałów, 15 pomidorków koktajlowych, 2 opakowania szpinaku ?baby? lub 75 dag zwykłego świeżego szpinaku, 2 kulki, mozzarelli, 3 łyżki masła, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
1. Młode ziemniaki (zimą muszą to być importowane do nabycia w większych sklepach) obrać, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut, po czym odcedzić.
2. Szpinak baby wystarczy umyć. Zwykły szpinak oczyścić usuwając łodyżki i korzonki.
3. Zagotować 3 – 4 litry wody, wrzucić szpinak i blanszować 3 minuty. Odcedzić na sicie, lekko wyciskając wodę.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną wraz ze szczypiorem dymkę i smażyć mniej więcej 5 minut. Dodać następnie migdały, posiekaną dymkę, poprzekrawane pomidorki koktajlowe oraz szpinak i jeszcze smażyć 2 minuty. Doprawić w czasie smażenia pieprzem i solą. Nieco ostudzić sałatkę.
5. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i posypać sowicie wierzch sałatki.