Kurczak we francuskim cieście
Duży podwójny filet z kurczaka, czerwona papryka, zielona papryka, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 2 łyżki startego na tarce ostrego żółtego sera, 2 łyżki siekanych liści świeżej bazylii, opakowanie gotowego ciasta francuskiego, jajko, sól, pieprz.
1. Filety zbić tłuczkiem na cienkie płaty, po czym pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem.
2. Paprykę podpiec w piekarniku, aż skórka zacznie brązowieć, wówczas włożyć ją do plastikowego woreczka a kiedy wystygnie zdjąć skórkę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić paprykę w paski.
3. Rozmrożone ciasto francuskie rozłożyć, posmarować jajkiem rozbitym z łyżeczką wody, posypać serem, na nim ułożyć mięso, na mięsie paski papryki i pokrojone w krążki oliwki bez pestek. Ciasto zwinąć w rulon, posmarować wierzch obficie jajkiem.
4. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 st. C. Piec 35 – 40 minut; gdyby zbyt szybko się rumieniło zmniejszyć temperaturę. Podawać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem pikantnego soku pomidorowego.