Zupa z wędzonej piersi kurczaka
Podwójna pierś wędzonego kurczaka, 2 łodygi selera naciowego, 2 szklanki rosołu drobiowego, 2 szklanki słodkiej niskoprocentowej śmietanki, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 4 łyżki konserwowej kukurydzy, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Jako dodatek: 4 kromki chleba tostowego.
1. Mięso z piersi wędzonego kurczaka pokroić na drobne kawałki, łodygi selera naciowego posiekać jak najdrobniej. Dodać do gorącego rosołu i gotować 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem.
2. Do zupy dodać posiekane orzechy, kukurydzę, powoli wlewając i podgrzewając śmietanę. Doprawić solą i pieprzem oraz, na koniec, gałką muszkatołową.
Kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i podać do zupy.